Yaklaşık üç bin yıldır Ceza hukuku, devletin güç kullanma tekeline dayanır. Bireylerin güvenliğini ve toplumun düzenini sağlama amacıyla yasa koyucular tarafından birçok suç tipi öngörülmüştür. Basit yaralama suçunun; tanımı, koşulları ve yaptırımı bu yazıda ele alınacaktır.
Nedir?
Basit yaralama suçunda, mağdurun fiziksel bütünlüğü zarar görür, ancak bu zarar ölüm ya da kalıcı bir sakatlık yaratacak kadar ciddi değildir.
TCK 86. Madde doğrultusunda, basit yaralama suçu, benden üzerinde geçici etki yaratacak biçimde işlenebilir. Mağdurun sağlığı kısa sürede normal durumuna dönebilmelidir. Mağdur üzerinde kalıcı bir hasar söz konusu olmamalıdır.
Koşulları
Basit yaralama suçunun oluşabilmesi için her suçta olduğu gibi belirli koşulların varlığı aranır.
Basit yaralama suçunda suçu işleyen, mağdur tarafa bedensel zarar vermek amacıyla fiziksel bir eylemde bulunmalıdır. Bu eylemler; hafif darp, bir nesneyi çarpma ya da fırlatma olabilir.
Basit yaralama suçunun oluşabilmesi için söz edildiği üzere mağdurun bedensel olarak zarar görmesi gerekmektedir. Ancak bu zarar, kalıcı olmamalıdır. Mağdurda çizik, morluk ya da hafif bir kanama olabilir.
Suç eylemini gerçekleştiren kişinin kastı zorunlu değildir. Bu suç eylemi taksirle de işlenebilir. Suçu işleyen kişi, mağdura bedensel olarak zarar verme amacında olabilir, ancak taksirli yaralamalarda bu sonuç, suç eylemini gerçekleştiren kişinin isteği dışında ortaya çıkar.
Yaptırımı
TCK 86/2 : Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Adli sicil kaydı durumu göz önünde bulundurularak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını ya da adli para cezasına hükmedilebilir.